DRaaS uitgelegd

DRaaS uitgelegd in minder dan 400 woorden. Wat is DRaaS en de relatie met backup? DRaaS staat voor Disaster Recovery as a Service.

Het concept is dat alle applicaties, data en systemen (images van Operating Systeem) worden gerepliceerd naar een Cloud omgeving. Deze Cloud omgeving is per definitie Off Site. Bij een Disaster is het mogelijk om in korte tijd de systemen terug te zetten (Recovery). 

Tevens is het mogelijk de volledige omgeving (alle systemen en applicaties) bij de Cloud provider remote op te starten. De gebruikers krijgen op afstand toegang tot hun applicaties en systemen die remote zijn opgestart. Het resultaat: U heeft alle systemen en applicaties remote in een data centrum.

 

Het oude model Disaster Recovery is dood

Oude model: Disaster Recovery als onderdeel van Business Contingency is een complexe en kostbare operatie volgens de Do It Yourself (DIY) methode. Het opzetten en onderhouden moet worden gezien als een kostbare verzekering. De resources die het nodig heeft gaan ten kosten van de normale productieve operatie van een organisatie. Denk hierbij aan hardware, de juiste back-up software, remote (offsite) opslag en alle benodigde licenties. Het testen is ook bijzonder lastig omdat dit moet worden ingepland met een testgroep. Dit is de reden dat Disaster Recovery volgens het oude model vaak de sluitpost is op de begroting.

Trend: De afhankelijkheid van IT wordt groter. Voor veel organisaties geldt de trend richting een “Always On” IT omgeving. De behoefte aan een effectieve en betaalbare Disaster Recovery neemt hiermee toe. Nieuwe technieken met hogere bandbreedte, dataopslag en virtualisatie heeft het mogelijk gemaakt om samen met slimme software (compressie, back-up, restore, deduplicatie) een effectieve en betaalbare Cloud oplossingen te bouwen. Cloud providers zijn met elkaar in competitie om klanten naar zich toe te trekken.

Nieuwe model: DRaaS is in feite een betaalbare en goedkopere verzekering waarmee organisaties een effectief (snel en tegen lage kosten) Business Contingency Plan (BCP) kunnen opzetten volgens de BCP principes. Dit komt mede door de volwassenheid van virtualisatie waarbij verschillende systemen eenvoudig naar een ander systeem kunnen worden getransformeerd.

Abraxax schreef 10 jaar geleden over BCP: Je moet IT portable maken, het maakt niet uit waar je de systemen hebt staan. Dit concept is nu met DRaaS zelfs bereikbaar voor het MKB.

DRaaS uitgelegd

DRaaS uitgelegd voor Dummies

Er is een boek DRaaS for Dummies beschikbaar (38 pagina’s). Een samenvatting in de vorm van een MindMap wordt opgesteld en is binnenkort beschikbaar.

Leave a Comment