SolarWinds Hoge Beschikbaarheid

Voor grotere organisaties waarbij netwerk en systeemmonitoring essentieel is ontstaat vaak de vraag om de monitoring omgeving te voorzien van een HA feature. Deze High Availability of hoge beschikbaarheid houdt in dat door technische aanvullingen op het systeem in combinatie met operationele afspraken die geborgd worden de beschikbaarheid van het monitoring systeem in dit geval SolarWinds wordt verhoogd.

SolarWinds HA, de eerste stap

SolarWinds heeft een HA module die ervoor zorgt dat een polling engine redundant kan worden uitgevoerd. Vaak zal dit dan eerst de Main Polling engine zijn die dan wordt voorzien van een HA omgeving omdat hierop alle andere SolarWinds modulen worden geïnstalleerd.

Dit stukje HA is slechts het begin van de inrichting van SolarWinds met HA. Hoe gaan we om met de SQL omgeving?

SolarWinds HA – beschikbaarheid en performance problemen

Na verloop van tijd zal het voorkomen dat de HA omgeving van SolarWinds op basis van de HA module van SolarWinds crasht. Deze crash heeft tot gevolg (of kan tot gevolg hebben) dat er een split brain ontstaat, het systeem staat vast (beide nodes zijn passief) of de database is corrupt geraakt. Een database restore is nodig. De tijd van niet beschikbaarheid (geen HA) kan oplopen ondanks dat er een HA module is aangekocht.

Vaak wordt aan de achterkant van SolarWinds gebruik gemaakt van een SQL Cluster (in een zogeheten Availability Group). Deze SQL HA kan echter leiden tot grote performance problemen binnen de SolarWinds omgeving.

De weg naar de oplossing voor deze SolarWinds HA problemen

Herkent u deze problemen? Neem contact met ons op om de oplossingen te bespreken.